luni, octombrie 29, 2007

Wiki(media) la distanta in ani

1977, John Fowles , "Daniel Martin"
"- Poate ca tu inca mai impartasesti strania opinie ca oamenii cumpara ziare ca sa se informeze.
- Le iau ca sa se distreze?
- Nici macar atat. Ca sa-si gaseasca un pretext ca sa nu se ocupe cu lucruri plictisitoare, cum ar fi, de pilda, sa gandeasca singuri.
- De asta te-ai mutat?
- La televiziune? Dracu' stie. Banii. Ideea-probabil gresita-ca pot s-o fac si eu la fel de bine ca oricare altul.
...
-Ca sa fim cinstiti, Dan, azi nu prea ai de ales. Sa-l fereasca Dumnezeu pe nenorocitul care nu-si poate face un locsor pe micul ecran. N-ajunge prea departe."

1998, Hanif Kureishi, "Intimitate si alte povestiri"
"Susan aduce mancarea la masa. Ma uit peste ziar. In timp ce mananca, da drumul la televizor, isi pune ochelarii si incepe sa se uite la o telenovela.
...
Acum nu pot sa sufar sa fiu bombardat de vulgaritate, de nulitate si de repetitie. Am prieteni in televiziune. Vorbesc tot timpul de slujbe si de salarii, de politica in care sunt implicati si de public pe care nu-l intalnesc niciodata! Dar daca aprinzi televizorul si te asezi asteptand sa vezi ceva reconfortant, vei fi dezamagit- scandalizat, de fapt, de bruscarea, agresarea si democratizarea fortata a intelectului. Sting televizorul; protestez impotriva protestului."

2007, Andrei Plesu, "A sta la televizor"
"Nu toata lumea "sta" la televizor. Unii se uita doua-trei emisiuni si apoi pleaca. Cu alte cuvinte, unii incaseaza tot, altii aleg. Din punctul meu de vedere, exponentii celei de-a doua categorii sunt publicul adevarat, publicul pretios, care trebuie avut in vedere de posturile serioase. Nu a face rating ar trebui sa conteze, ci a fi pe lista de optiuni constante ale unui public selectiv, exigent, degustator..."


Dau sonorul mai incet, stirile curg pe crawl in continuare. Impaturesc paginile revistei si titlul ma (re)agata inevitabil : "Cum ajunge cultura la public". Dau ultimele doua click-uri si inchid un ziar online si blogul unui jurnalist.
Traim cu media, desi injuram ceea ce ne livreaza, de la primul ziar gratuit pe care il luam dimineata de la metrou si pana la ultima apasare de buton a telecomenzii inainte de culcare.
Dar gandim prin media?

8 comentarii:

OANA DESPA spunea...

Da, bine pusa problema. Eu gandesc prin presa, ca nu am ce face, tine de job. Daca nu as gandi prin ea, ar trebui sa nu mai vin la serviciu. Cred ca si marea majoritate a oamenilor fac asta, desi nu cred ca e tocmai bine.

Anonim spunea...

@Oana
De ce nu crezi ca e "tocmai bine" ?
Ar trebui insa sa fie bine?
Unde greseste presa? Sau nu greseste presa, ci greseste publicul in interpretarile lui ?

greenfield spunea...

Eu am fost selectiva de cand ma stiu, citesc sau vizionez numai ce imi propun. Uneori, vizionez "optiunile"
fiicei mele, mai aflu una-alta.
Dar la ce nu merita, nu ma uit. Din pacate, constat ca in presa, in PR, exista persoane fara cunostinte temeinice. E periculos sa abordezi un subiect pe care nu-l stapanesti. Daca scrii dupa ureche, n-ai facut nimic. Eu urasc superficialitatea.

Anonim spunea...

@greenfield
Problema este ca "ce nu merita" are repere diferite pentru fiecare dintre noi.
Si atunci cum apreciezi ce e corect si ce nu in marime absoluta sau intr-o marime care sa tinda minimal intr-acolo? :)

greenfield spunea...

Parerea mea este ca in afara de aprecierile pur subiective, exista totusi niste criterii obiective de validare a ceea ce inseamna calitate, valoare. Daca aceste criterii n-ar mai exista, s-ar crea haosul.

Elisa spunea...

Hey!
Imi place felul in care ai pus problema si imi plac citatele alese.
Eu lucrez in presa...nu as mai putea sa traiesc fara presa, nu ma vad facand altceva, dar am scris candva ca presa este a doua curva din stat-dupa politica, desigur!
Toate cele bune si "keep walking"!

Anonim spunea...

@greenfield
Corect, insa de ce atunci cand presa "derapeaza" da vina pe "daca publicul o cere, noi o publicam/difuzam" ?
Publicul solicita non-valoarea sau doar asimileaza non-valoarea atunci cand ii este livrata ? Si de ce o asimileaza daca totusi este constient de criteriile obiective despre care vorbeai ?

Anonim spunea...

@rozana
Stim Rozana ...dar asa ne place s-o barfim :)
Multumesc.