Imagini in cuvinte
Timpul, mai exact lipsa acestuia. Un factor care influenteaza produsul de media.
Individul este nevoit sa asimileze o cantitate mare de informatii intr-un timp restrans si, ca o justificare, presa scrisa si-a indreptat conceptul editorial catre modificarea informatiei pure: stiri scurte si puternic exemplificate prin imagini. Ma opresc aici nu asupra presei scrise in totalitatea ei, ci in special asupra aparitiei sustinute pe piata romaneasca a ultimilor ani a tabloidelor si a ziarelor de mondenitati. Efectul se poate resimti, in limite mult mai restranse intr-adevar, si la presa quality prin inserarea unor titluri cu fonturi mari care ocupa mult spatiu si atrag privirea.
Presa tabloida traieste din imagini si din titluri care agreseaza retina consumatorului de la prima citire. Sistemul comunicational al imaginii nu trebuie minimalizat insa inlocuirea informatiilor lingvistice prin semne fotografice scade calitativ produsul de presa scrisa. Politica editoriala a imaginilor si textelor faramitate conduce catre eliminarea cuvantului "scrisa" atribuit presei.
Imaginea este usor de vizualizat, mult mai usor de interpretat si necesita doar fractiuni de secunda pentru perceptie. Insa procesul pe care il declanseaza la nivelul individului este diferit de cel declansat de un text. La fel se situeaza si televiziunea in raport cu presa scrisa. Este mult mai facil sa urmaresti stirile televizate decat sa le citesti intr-un ziar.
Si ajung din nou la dezbaterea ou-gaina: presa tabloida cu pseudo-stiri se vinde pentru ca noi am cerut un asemenea stil de presa sau pentru ca ei au provocat efectul pavlovian, puterea obisnuintei si "educarea" publicului?
Tot ce imi doresc este sa nu ajung sa consum benzi desenate pe post de cotidian national.
3 comentarii:
Probabil nu ai observat, dar tendinta se manifesta si la unii editori de "carte scolara"; au scos o adevarata linie de opere prescurtate si care "colectie" tipareste niste conspecte de opera. Cu alte cuvinte, citim "Amintiri din copilarie" in editie prescurtata si tot asa inainte. De aici putem "broda" si prescurta totul. Iar partea cu tabloidizarea presei este o realitate, dar mult mai putin ingrijoratoare decat cea amintita de mine.
Oare sa se intample toate din cauza timpului, care si el pare sa fie "prescurtat"?
Imi cer scuze ca trimit comentarii din astea "nedorite", dar daca a ajuns mesajul asta la tine, inseamna ca fie ma ai in blogroll, fie te am eu, fie mi-ai adus la un moment dat trafic, lucru pentru care iti multumesc. Incepand de azi sunt de gasit, cu tot cu blogul meu, la www.cosminvaman.com Multumesc si bafta!
@nin
Cu ceea ce povestesti nu m-am confruntat, intr-adevar. Si e trist daca e asa.
Da, cred ca e timpul pre(a)scurtat pentru ca traim pe "fast forward" si uitam sa mai apasam si "pause".
O sa ajungem sa scoatem sunetul acela ciudat ca atunci cand se prindea banda de la caseta si devenea un acordeon irecuperabil.
Trimiteți un comentariu