joi, mai 20, 2010

Cine minte si unde e adevarul?

Alaturi de dialogurile absurde, vezi aici, regasesc la fel de atractive si paradoxurile.

Pe langa tristetea sau umorul aproape involuntar pe care le degaja, depinde de ce parte a dialogului te afli, ma atrage in acelasi timp ideea ca tot si toate ar trebui sa aiba o explicatie logica pe care sa o gasesc.

Despre un enunt se poate spune ca e adevarat sau fals. Daca este fals atunci ori este o eroare neintentionata, ori enuntul este prezentat cu intentie continand o eroare, ceea ce inseamna ca avem de-a face cu o minciuna.

Despre paradoxul minciunii, specialistii spun ca a pornit din Grecia, de la un locuitor al insulei Creta care a descoperit ca se pot face afirmatii despre care nu se poate spune daca sunt adevarate sau mincinoase. El fiind cretan a afirmat: "Toti cretanii sunt mincinosi!" Printr-o logica circulara nu putem spune daca grecul mintea sau nu.
Carevasazica, cine minte si unde e adevarul? :)

Un matematician francez a reluat paradoxul. Pe fata unei foi de hartie a scris: "Propozitia scrisa pe cealalta parte a acestei foi este adevarata", iar pe verso a notat: "Propozitia scrisa pe cealalta parte a acestei foi este falsa." Pe ce parte a foii este scris adevarul? Conform logicii clasice, foaia ar trebui intoarsa de pe o parte pe alta la nesfarsit pentru a afla raspunsul. Carevasazica, eu intreb din nou, cine minte si unde e adevarul? :)

ps1: "gasitorului, recompensa" :)
ps2: priviti imaginea de sus in jos, putin in diagonala, capul inclinat spre dreapta :)

6 comentarii:

Anonim spunea...

dap ... iti poate scoate cineva din cap adevarul TAU? in general vorbind!

Anonim spunea...

eu eram mai sus, mi s-a "dus" mana

nin spunea...

pisici! acum am reusit (cred)

meplusmyself spunea...

Nin,
Corect! Insa trebuie sa fiu atent la ce "adevar" vor altii sa bage in capul MEU :(

nin spunea...

atentie deci! :))

Luka spunea...

ambele sunt false, nu?