duminică, noiembrie 11, 2007

Pentru cei 47%

AZI PLANGEM!

Am fost agresat zilele trecute cand s-a facut public de catre CNA sondajul CURS:”Influenta media asupra comportamentului electoral”, septembrie-octombrie 2007. Astazi ma voi opri asupra uneia dintre concluzii: 53% din cei 2000 de respondenti au declarat ca nu citesc carti.

Ieri am descoperit blogul Cartea din geanta. Cele doua initiatoare sunt atente la oamenii care citesc in metrou, in tramvai, in autobuz, in tren, oriunde. Si posteaza ulterior numele cartii si al autorului precum si o sumara descriere a cititorului.
Azi am facut urmatorul experiment: dimineata in metrou, Bucuresti, din Balta Alba pana la P-ta Victoriei, ora 08.30. Nimeni nu citea. Nici macar ziare. La pranz in metrou, Bucuresti, P-ta Victoriei-Universitate. Nimeni nu citea. Nici macar ziare.
In fata Salii Dalles mare agitatie totusi pentru ca era ultima zi a targului Kilipirim, editia a V-a. Probabil erau, proportional cu respondentii din Bucuresti, acei 47% care se bucurau de eveniment.
Un prieten mi-a spus odata vadit invidios: ”Nici nu iti dai seama ce norocos esti pentru ca lucrezi in centru si ai libraria atat de aproape.” El avea biroul in acea vreme prin zona Baneasa, total rupt de pulsul orasului. Am realizat atunci ca nu sunt vorbe in vant si ca exista oameni care sufera din lipsa apropierii de carti.

Insa 53% nu citesc si punct. Cine raspunde cu o negatie la intrebarea ”Cat de des cititi carti?” nu inseamna ca nu are timp pentru asta, nu inseamna ca citeste rar, nu inseamna decat ca isi traieste viata in intuneric. Si totusi ne exprimam zilnic dorinta de a avea o tara cu oameni civilizati. Cartile sunt un drum lipsit de gropi spre civilizatie.

Trecand de la un blog la altul am descoperit o leapsa extrem de provocatoare intitulata: “CE si CUM citesc?”. Instinctiv am simtit ca de fapt trebuia sa inceapa cu intrebarea: “Eu DE CE citesc?”. Raspuns: pentru ca altfel nu pot.

25 de comentarii:

OANA DESPA spunea...

De ce citesc? Complicata intrebare. Din obisnuinta, din instinct, din trebuinta. Cred ca tine de fiecare om, lipsa culturii de/in masa tine de societate.

Anonim spunea...

Conceptul "societate", Oana, nu este format practic din oamenii sai?
Individual lipsiti de cultura ajungem sa cream o societate asemenea.

OANA DESPA spunea...

lipsitii de cultura nu se pot culturaliza decat intr-un sistem culturalizat. e vina societatii, a familiei, a tot. eu cred ca procentul de 47 la suta e exagerat.

Anonim spunea...

Adica cei intervievati au mintit?
Cei 47% sunt formati din:1% citesc zilnic peste 4 ore, 1% intre 3-4 ore/zi, 3% cate 2-3 ore/zi ,5% cate 1-2 ore/zi, 9% sub 1 ora/zi si 28% mai rar decat zilnic. Adica o medie de 37 de minute/zi in contextul in care se aloca 50 minute/zi pentru citirea ziarelor...

Eu nu cred ca e exclusiv vina societatii, privita ca o entitate suprema cu care nu ne putam lupta. E mult prea simplu sa ne ascundem sub umbrela ei...

Anonim spunea...

*cu care nu ne putem

OANA DESPA spunea...

n-am zis ca e vine exclusiva a societatii si nici ca ne ascundem dupa ea. tu cat citesti si ce citesti?

Anonim spunea...

Cat citesc n-as putea sa iti raspund exact, insa pe grila lor m-as incadra in randul celor 5%: intre 1-2 ore/zi, mai mult spre pragul de 1 ora.
Ce citesc? Beletristica in proportie de 50%, 40% carti de specialitate (marketing, pr, media, economie,etc) si 10% cred ca raman pentru revista Dilema+suplimentul Dilemateca+cativa jurnalisti/analisti (pe bloguri sau pe ziarele de pe net).
Oana, ponderea minutelor era importanta doar in balanta cu timpul alocat citirii ziarelor.
In rest, indemnul era sa citim!
Pe mine m-a frapat numarul extrem de mare al celor care au putut raspunde categoric:"nu citesc carti".

Anonim spunea...

ce trist :(
A plecat dintre noi Norman Mailer...luind cu el tot.... si pe " Cei goi si cei morti " o fi luat si acel 47%....
J

KamZara spunea...

Eu am o prietena careia i-au trebuit 6 luni sa citeasca "Memoriile unei gheise"...La un moment dat, am crezut ca mi-a pierdut cartea si nu stie cum sa mi-o spuna, de tot dureaza atata...dar nu, chiar atat i-a luat. Pe ea in ce categorie de timp o incadram?

Anonim spunea...

@anonim
Am aflat trista veste.Din pacate nu sunt familiarizat cu scrierile sale.Promit sa ma pun la curent cat de curand.
Iti multumesc !

Anonim spunea...

@kamzara
Important este sa existe dorinta de a citi. Sa inteleg ca pana la urma a citit-o, nu-i asa ? :)
Poate a mai citit altceva intre timp :)
Mie mi se mai intampla, cand nu ma prinde o carte prea tare, trec la alta pe care o "devorez" si apoi revin :)

KamZara spunea...

Nop, n-a mai citit nimic altceva intre timp, am intrebat-o. Cand in sfarsit mi-a adus cartea inapoi, mi-a zis ca i-a placut foaaaarte mult. I-am dat apoi "Grasa si proasta" de Ojog Brasoveanu. Se fac in curand 3 luni de atunci...

Anonim spunea...

@kamzara
O incadram atunci in cei 28%.Continua insa sa ii imprumuti carti dar spune-i ca in doua, trei saptamani ai promis deja cartea altcuiva si trebuie sa ti-o inapoieze. Se vedem daca o mobilizezi :)

Anonim spunea...

@kamzara...lol...i-ai dat poate cartea in original si-i ia timp sa desluseasca " japoneza veche " :)
J

Anonim spunea...

me+... welcome...n-o sa regreti :)
J.

KamZara spunea...

Believe it or not, am incercat si asta. Nu neaparat ca sa o motivez pe ea, ci pentru ca-mi place sa-mi stiu cartile acasa. Am fobia imprumutatorului de carti...ma tem ca n-o sa le mai vad inapoi. Cum ziceam, am incercat si asta. Zice "A, nu, da-mi ceva ce pot sa citesc in voie, in timpul meu". Deh, are de unde alege :))

KamZara spunea...

@anonim...apropo de japoneza, nici nu vreau sa ma gandesc cam cat i-ar lua sa citeasca Shogun :))

Anonim spunea...

Citesc ca sa ma imbogatesc. :)
Procentajul acela de 53% va creste. :( De unde stiu? La liceul Loga din Tm, acum 10 ani copiii citeau carti si recunosteau ca o fac. Sf-uri mai ales, e drept, dar o faceau. Acum daca unul indrazneste sa admita ca a citit o carte, sar ceilalti ca lupii si-si bat joc. Cat timp mass-media va promova altfel de modele se va merge din rau in mai rau.

Anonim spunea...

Nu stiu cum se face, dar eu mereu vad cititori in metrou, fie ei si cititori de Libertatea sau Compact :)

Anonim spunea...

@kamzara
Pai fa-ti atunci un sistem ca la biblioteca...parca erau si sanctiuni daca intarziai cu returul cartilor :)

Anonim spunea...

@pinguilde
Aproape ca nu imi vine sa cred ceea ce povestesti...Daca cititul a devenit motiv de ironie, ce mai pot sa spun?!
Mass media "comercializeaza" absolut tot intr-adevar si e pacat ca nu mai stim sa ne cream modele reale:(
Probabil ca motiv de lauda prin licee acum este cate ore stai la pc sa ajungi la nu stiu ce nivel al nu stiu carui joc...

Anonim spunea...

@ionuca
Exemplul dat de mine s-a petrecut intr-adevar duminica...Cred ca nu se distribuie "Compactul" atunci.
Azi dimineata spre exemplu cred ca erau aliniate vreo patru persoane pe peronul de la metrou, toate citind "Libertatea".
ps:am gasit ceva, cam neclar ce-i drept, pentru "Cartea din geanta".Trimit mail :)

Aky spunea...

Citesc in picioare, in inghesuiala la metrou, pe scari si in drumul la/de la birou. In ultima jumatate de an nu am mai citit ca inainte, din lipsa de timm fizic si mai ales liniste mentala. Dar m-am reapucat. Citesc pentru igiena si regenerare psihica si sufleteasca, citesc asa cum ud ginsengul si crizantema pe care le tin in odaia mea, citesc pentru a produce anticorpi impotriva diferitelor ape tulburi, pentru a-mi putea mentine zambetul (atunci cand mai seaca) cu lucruri frumoase, ca sa mai umplu Cosul din care-mi place sa daruiesc unora din jur.
Cele trei statii cu metroul si pasii pana in birou/casa sunt Timpul Meu, sunt intangibil si fericit ca exista. Iar seara pun scobitori la ochi sa mai raman cu privirea pe carte o vreme.

A fost o perioada cand n-am mai prea citit. Si m-am apropiat de stadiul de secatura. Si mi-am raemintit ca nu mi-e bine asa.

Anonim spunea...

Pinguidle are foarte mare dreptate. In ziua de azi daca spui ca citesti, adolescent fiind, esti considerat CEL PUTIN ciudat si cateodata ajungi sa fi considerat "soarece de biblioteca".

Anonim spunea...

@Aky
Tu esti eu ? :)
Multumesc.


@mara
Pana la urma, la scara timpului, pierderea va fi a lor.Biblioteca noastra va fi extrem de valoroasa :)