joi, ianuarie 24, 2008

Alfabetul interpretat

Am dat zilele trecute peste un comentariu al lui B.P. Hasdeu: "Ajunge cateodata o litera pentru a caracteriza o natiune." Si continua cu exemplificarea englezescului I ( eu) care sugereaza caracterul insular si inclinatia spre individualizare a englezilor.
Pe noi oare ce litera ne defineste ?
Nici pe a mea nu am gasit-o inca. Oscilez intre litera T pentru ca e tacuta, imi ofera liniste si are in ea orizontal si vertical si R pentru ca are rezonanta si parca e mereu pe picior de plecare catre inainte.

7 comentarii:

Mirela spunea...

In cazul meu ma gandeam la E, pentru ca este deschisa si isi extinde toate bratele spre ceea ce urmeaza; in plus, multe consoane se pronunta cu ajutorul ei. In acelasi timp, il contine si pe I. De fapt, majoritatea literelor au in componenta lor I in scris, iar unele chiar in pronuntie (cum ar fi in engleza).

meplusmyself spunea...

@mirela
E-ul ar fi interesant dar cateodata parca are prea multa expunere :)

Anonim spunea...

In cazul romanilor ca si popor - I de la invidie
In cazul meu - V de la visator , eventual un PV , prea visator , sau cum multi ma caracterizeaza , MPV , mult prea visator :))

meplusmyself spunea...

@dorin
I-ul este individual si invidia te insingureaza. Eu nu cred ca pe noi, ca popor asta ne caracterizeaza.
Cat despre tine, iti doresc sa-ti ochii mari deschisi si "keep on dreaming" :)

nin spunea...

zic ca are dreptate dorin spoaller. as mai adauga O de oportunism. si in cazul meu un MPV

Mirela spunea...

Da, de-aia l-am si ales. Nu am cautat litera pe care mi-as dori-o, ci pe cea care mi se potriveste ;-).
Sunt de-acord cu Dorin, din pacate. Inainte, cand ma gandeam la atributele romanilor, primul pe lista era amabilitatea, deschiderea... cum am invatat la scoala :-P. Acum este invidia.

meplusmyself spunea...

@dorin, nin, mirela
Ma demoralizati :( Vreti sa spuneti ca se poate aplica o generalizare asupra tuturor, o generalizare care astfel sa ne defineasca ca un popor individios si oportunist ?
Stiu ca avem fiecare tare, nu sunt un visator :), insa gandind urat despre noi parca ne uratim pe zi ce trece...Putem incerca un S , unduitor ce-i drept :) de la speranta?
Certitudinea ca unii, e drept mai putini, sunt altfel si speranta ca cei multi ii vor urma in a fi si ei altfel ?