marți, noiembrie 11, 2008

9 ani de la teoria lui Friedman

"Nu stiu cand am fost frapat de constatare. A fost ca un fulger care m-a lovit din senin undeva intre McDonald's din Piata Tiananmen din Beijing, McDonald's din Piata Tahrir din Cairo si McDonald's din Piata Zion din Ierusalim. Iata ce am descoperit:
Nicio tara in care exista restaurante McDonald's nu a intrat vreodata in razboi cu o tara in care exista asemenea restaurante.

Nu glumesc. E straniu. Priviti Orientul Mijlociu: Israelul are acum restaurante McDonald's cuser, Arabia Saudita are restaurante McDonald's care inchid de cinci ori pe zi pentru rugaciunile islamice, Egiptul are restaurante McDonald's, iar Libanul si Iordania au intrat si ele in cercul tarilor cu restaurante McDonald's. Nu au luptat una impotriva alteia de cand si-au facut aparitia arcurile aurite. Unde exista in prezent pericolul izbucnirii unui razboi in Orientul Mijlociu? Israel-Siria, Israel-Iran si Israel-Irak. Care sunt cele trei tari din Orientul Mijlociu in care nu exista McDonald's? Siria, Iran si Irak. (...)

...atunci cand o tara a atins nivelul de dezvoltare economica la care are o clasa de mijloc suficient de mare pentru a suporta o retea de restaurante McDonald's, ea devine o tara McDonald's. Iar locuitorilor tarilor McDonald's nu le place sa poarte razboaie, ci prefera sa stea la coada la hamburgeri."

Sursa: Thomas L. Friedman, "Lexus si maslinul" (prima editie a aparut in 1999 in SUA)

Contraexemple?

2 comentarii:

nin spunea...

In 1997, un prieten, ofiter in armata americana ne spunea ceva de genul "acolo unde exista McDonald's va fi intotdeauna bine". In paranteza spun ca nici el, nici sotia lui nu erau consumatori de hamburgheri. De atunci si pana acum au facut patru copii care nu au calcat niciodata intr-un restaurant McDonalds (!!!)

Anonim spunea...

Atunci asta ar fi o extrem de mare realizare (negandita) a americanilor: de a face pace. La ei, de obicei, se intampla facerea de razboi cu mai mult succes decat facerea de liniste. Atunci cand o gandesc. Probabil de-asta a si reusit asa pozitiv; o fi facand lucruri bune mai multe din greseala. :))

Mi-am amintit, citindu-ti articolul, de o stire auzita foarte recent, vizavi de Batman. Exista Batman, filmul, de care stie toata lumea. Si mai exista Batman, orasul turcesc. Primarul orasului da in judecata producatorii filmului Batman pentru ca nu li s-a cerut permisiunea sa foloseasca numele orasului lor intr-un film.

http://www.nowpublic.com/culture/mayor-batman-turkey-sues-batman-movie-makers

Iata ca altele produc "razboi". Se pare ca restaurantele sunt mai pasnice. :P