sâmbătă, octombrie 13, 2012

Spatiul intim din metrou

Ma ingrijoreaza orice interventie brutala in dreptunghiul meu. Sau poate e cerc? Nu mi-am definitivat inca liniile, desi am o inclinatie clara spre tot ce e drept. E mai sigur. Revin.
Dimineata, in metrou. Drum zilnic cu tine si cu alte sute de oameni. Intr-adevar, spatiu public. Dar chiar si cand ma port pe mine in spatiul public, spatiul meu nu il las acasa. Va inchipuiti? Cum am fi noi, in public, fara spatiul intim la noi? Goi si dezarmati. Revin.
Dimineata, in metrou. Aglomeratie. O domnisoara, la bratul prietenului sau, isi da cu parerea, plina de autoritate, atotstiutoare si cu un glas de tunet, ca sa fie sigura ca toata lumea, dar mai ales cei pe care ii vizeaza, o asculta: ”Eu nu inteleg cum oamenii astia citesc in metrou!!!? Trebuie neaparat sa citesti in metrou?! Asta e un moft, o fita, ca si cum n-ai putea sa traiesti fara sa citesti in metrou!!!”.
Ma incrunt. Nu citeam in momentul respectiv, dar am simtit cum spatiul imi este invadat.
Stimata,
Chiar si in metrou ma transport pe mine, asa cum sunt, cu bune si rele, cu gandurile mele si cu placerile mele. Citind in metrou imi exprim si delimitez spatiul. Cu ce drept judeci si ma invadezi?!

Evident ca nu i-am raspuns. Si nimeni altcineva. Nici macar prietenul. Care a zambit putin, vadit incurcat. Dar o compatimesc pentru ca nu poate intelege spatiile intime ale altora si, de fite, simte nevoia sa se exprime public.


7 comentarii:

Unknown spunea...

Curios si interesant...
Ceea ce scrii in articol despre spatiul nostru intim e cumva similar cu consideratiile mele despre umbra :)
Mi-a placut :)

addicted spunea...

Imi placu`si mie. :)

nin spunea...

revenit?

Camix spunea...

bine că ai revenit!

Mie reacția ei îmi pare mai puțin o nerecunoaștere a spațiului intim/ construcției fiecăruia și mai mult o nevoie a ei personală de ”aer” (sau spațiu intim). De exemplu, atunci când am vizitat Parisul, am văzut în stație vreo 3 care citeau. Am citit și eu prin mijloace de transport. În funcție de lungimea drumului și poziție, poate fi liniștitor. Altfel, mi s-ar părea obositor și stresant să mă concentrez la un lucru atât de liniștitor altfel într-o ambianță atât de aglomerată. Mi se pare că necesită o dublă doză de concentrare. Dar ăsta e un gând subiectiv provenit dintr-un alt spațiu intim. :)

Să ne fie de bine.
Te-am înțeles și pe tine, și pe ea.

Camix spunea...

erată: înlocuiesc ”la un lucru atât de liniștitor altfel” cu ”la un lucru atât de liniștitor în alte condiții”.

Unknown spunea...

Salut!
Ai un blog interesant. Te astept pe la mine http://filmandotherstories.blogspot.se/.
Un an nou fericit iti doresc!

Adi spunea...

Sunt oameni pe care ii intereseaza mai mult de altii, decat sa-si vada de treaba lor.

securitate it
Adrian Tanase
cik
blog
funny video