duminică, iulie 27, 2008

Reminder: de citit peste o suta de ani

Nu imi aduc aminte, eh, imbatranesc, daca v-am povestit de Amos Oz.
Eu l-am descoperit in urma cu vreo sase ani. Mi-a fost oferita o carte.
Acum, cand am inceput sa va scriu, primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut cartea. Am intrat putin in panica, dar pe raftul al patrulea (am o biblioteca mai ciudata), in spate, am regasit-o. "Cutia neagra", editura Univers. Stiti cum sunt cartile de la "Univers", da? Are paginile deja ingalbenite :)

Incepe asa:
"Draga Alec,
Daca nu ai distrus scrisoarea asta in clipa in care mi-ai recunoscut scrisul pe plic, inseamna ca totusi curiozitatea iti depaseste ura. Sau ca ura ta are nevoie sa fie reinnoita." Ilana

"Iata raspunsul la intrebarea ta.
Ce scrie in actul nostru de divort? ""Si de acum inainte partile au declarat ca nu mai au nimic in comun""." Balaurul

Mi-e peste puteri sa va descriu tesatura creata de Oz, intreaga carte este doar un schimb de scrisori, este ca si cum te-ai imbraca si dezbraca in continuu privindu-te in oglinda, dar nu te-ai vedea pe tine, ci pe ceilalti cum se imbraca si se dezbraca odata cu tine.

Dupa "Cutia neagra" au urmat in lectura mea " Sotul meu, Michael", "Sa cunosti o femeie" si "Sa nu pronunti: noapte".

De la Bookfest 2008, da, a trecut si acesta intre timp :( , m-am ales, printre altele, din nou cu Amos Oz, "Fima", Polirom.

"Peste o suta de ani viata va fi mai vioaie, mai energica, mai cumpatata si mai plina de bucurie.(...) In loc de ochiuri pline de grasime, dulceata si iaurt, oamenii vor inghiti atunci la fiecare cateva ore cate doua-trei pastile, rezolvand astfel problema hranei. Nu vor mai exista bucatarii imputite, nici gandaci si furnici. Oamenii se vor ocupa toata ziua cu lucruri utile, pasionante, iar serile vor fi dedicate stiintei si frumusetii, isi vor trai viata la lumina ratiunii, iar daca vor aparea semne de dragoste, probabil ca va exista o cale de-a transmite de la distanta pulsatii electronice fine, care sa stabileasca daca e sau nu cazul ca sentimentele sa fie transformate in intimitate fizica."

De la scrisori la pulsatii electronice, merita sa il cititi pe Oz. Dar incepeti, va rog, cu scrisorile. Pentru restul vom avea timp si peste o suta de ani. :)

4 comentarii:

nin spunea...

Am sa incep cu "Fima" pentru ca o am deja.

Am citit (intre timp) si cartea lui James Meek. Mi-a starnit curiozitatea de a afla mai multe despre acea secta, nu pot sa spun ca nu e o carte frumoasa, dar ... poate ai citit deja "Liubavinii" lui Suksin sau chiar "Pe Donul linistit" ...

meplusmyself spunea...

@nin
Marcat pe raboj, nu am citit, ma pun la punct :)
Eu am vazut insa in cartea lui Meek dincolo de secta...dar cred ca sunt doar un visator de pe alta planeta si dau cu totul alte interpretari lucrurilor :(

nin spunea...

Sigur ca dincolo de secta ... (eu nu sunt visatoare etc).

Vorbeam mai sus numai si numai despre inimitabila literatura rusa, pentru ca din toate cele citite despre "Un gest de iubire" ma asteptam la mai mult. James Meek a scris o carte buna si presupun ca bine documentata, dar nu are nicidecum aerul rusesc care se promitea. In aceasta idee eu am ales "Liubavinii" si "Pe Donul linistit"(Solohov, Mihail).

Anonim spunea...

Si eu m-am atasat de Amos Oz si l-am trecut in lista mea de autori favoriti, dupa doua carti citite. Ma bucur sa descopar cititori de OZ...