duminică, mai 16, 2010

Sublimul trist al unui dialog absurd

*** In 1993, cu aproximativ patru luni inainte de moarte, Eugen Ionesco a incercat printr-un dialog epistolar cu instantele supreme ale vremii sa afle raspunsuri la tema anxioasa a sfarsitului si a motivarii actiunilor umane. Randurile primite se incadreaza insa in absurdul lumii si al neputintei sau dezinteresului celor in drept de a reactiona pe masura indatoririlor si responsabilitatilor asumate.

Eugen Ionesco: " Pentru ce imbatranim? Este asta vointa lui Dumnezeu? Pentru ce razboaie asa de sangeroase? Pentru ce atatea dezastre naturale (incendii, inundatii)? Eu nu am rezolvat nicio­data aceste probleme!(...) Lumea fiindu-mi de neinteles, astept sa-mi fie explicata.“
Raspunsul primit de la Secretarul de Stat al Papei Ioan Paul al II-lea (Vatican): " Cititi Biblia si muriti cu seninatate.(...) Papa se roaga lui Dumnezeu sa va ajute."
Raspunsul primit de la Jean-Marie Lustiger, cardinal si arhiepiscop al Parisului: " Telefonati-i secretarului meu, iata numarul, il insarcinez sa va ofere raspunsul pe care il doriti."

*** In 2010, in urma cu 3 zile, in cadrul unei conferinte de presa, un jurnalist roman a incercat un dialog cu persoana suprema a tarii. Dialogul s-a rostogolit la fel de absurd, cu raspunsuri sublime, dar lipsind cu desavarsire.

Catalin Tolontan: " D-le Presedinte, la intalnirea cu parlamentarii care sprijina actualul guvern, pe care ati avut-o acum cateva zile, le-ati reprosat mai multe lucruri..."
Traian Basescu, Presedintele Romaniei: " D-le Tolontan, a fost o discutie care nu era destinata spatiului public si nu o voi comenta."

C.T. : " Era purtata intr-un spatiu public, in Parlamentul Romaniei."
T.B. : " Nu, nu era destinata publicitatii. Alta intrebare daca aveti, pentru ca asta consider ca ati fost neinspirat punand-o."
C.T. : " Nu, dar vreau sa inteleg: nu comentati o discutie pe care ati avut-o in Parlamentul Romaniei?"
T.B. : " D-le Tolontan, dati-mi voie sa ..."
C.T. : " Ok, atunci o sa va pun o alta intrebare. (...) De ce sustineti un guvern care propulseaza oameni dubiosi la postul de directori sau care intretine ceea ce Dvs. ati numit mai devreme clientela politica prin distributie privilegiata?" (...)
T.B. : " Puteti sa imi spuneti numele Ministrului care a finantat cu 12 mil. (euro) in loc de 4 cat spuneti Dvs. ?"
C.T. : " D-l Blaga si a fost incheiata in mandatul D-nei Udrea investitia, inaugurata de ambii in tandem, au taiat panglica amandoi."
T.B. : " Bun, deci ai cui sunt clientii? Ca asta nu mi-e clar..."
C.T. : " Pai, este un domn consilier PDL din Turda care a castigat in ultimul an si jumatate contracte de 70 de mil. de euro cu statul."
T.B. : " D-le Tolontan, daca imi faceti o sesizare, va dau cuvantul meu de onoare ca o trimit la Parchet. Deci, dati-mi o sesizare."
C.T. : " Nu, ca nu e treaba mea sa va fac Dvs. sesizari. Noi scriem. Sunt aici doar ca sa va pun intrebarea urmatoare: de ce sustineti un guvern care face investii de acest tip? "
……
T.B. : " Sesizati Presedintele Romaniei. "

4 comentarii:

nin spunea...

bine ai revenit (cred)!

meplusmyself spunea...

Multumesc, Nin!
Nu prea inteleg insa acel incert "cred" :)

nin spunea...

adica, chiar ai revenit? ca a trecut atata!!!!

meplusmyself spunea...

Nu imi permit sa dau verdicte :)
Parafrazand un amic, incerc sa fiu "cand lucid, cand aprins". Si atunci fie tac, fie scriu :)
Dar sunt tot eu chiar si dupa atata timp ;)